امروزه شیشه های سکوریت و همینطور شیشه لمینت جزو پر کاربرد ترین و پر استفاده ترین ها در ساخت و ساز می باشد. این نوع شیشهها دارای شباهت ها و تفاوت هایی با یکدیگر هستند. در این مقاله، به بررسی شباهت ها و تفاوت شیشه سکوریت با شیشه معمولی و همچنین مقایسه آن با شیشه های لمینت خواهیم پرداخت. هدف از این بررسی، تسهیل در انتخاب شیشه به عنوان یک عنصر سازه ای مناسب است. اما پیش از بررسی تفاوت ها ابتدا یک آشنایی با هر کدام داشته باشیم.
شیشه معمولی (ساده) چیست؟
شیشه های ساده یا همان معمولی، ساده ترین نوع شیشه هستند که تولید میشوند و در ضخامتهای متنوعی از 2 میلی متر تا بیش از 20 میلیمتر عرضه میشوند. این محصولات به عنوان شیشه های خام و غیر سکوریت، ابتدایی ترین و شکننده ترین ساختار در دسته شیشه های ساختمانی محسوب میشوند.
با انجام عملیات حرارتی و افزودن لایه های محافظ، این شیشه ها به مدل های پیشرفته تری تبدیل میشوند. شیشه های معمولی به دو نوع شیشه فلوت و شیشه سوپر کلیر دسته بندی می شوند که هر یک از آن ها را می توانید از شرکت سبک ساران تهیه نمایید. شیشههای فلوت به دلیل وجود ناخالصی های فراوان، از درجه شفافیت کمتری برخوردار هستند که به همین دلیل به شیشه های سبز نیز معروف اند.
از طرف دیگر، شیشه های سوپر کلیر با درجه پایین تری از ناخالصی و موج نسبت به شیشه های فلوت تولید میشوند. به همین علت، این نوع شیشه ها کیفیت بالاتری دارند و به همین دلیل رنگ سبز کمتری دارند و شفافیت بیشتری ارائه میدهند.
شیشه سکوریت چیست؟
شیشه های خام در ضخامت های متفاوت پس از تولید و آماده سازی، به اندازه های مورد نیاز برش داده میشوند و سپس عملیات سوراخ کاری بر روی آنها انجام میگیرد. پس از این مراحل، شیشه ها تحت فرآیند حرارتی و گرمایی در کوره های مخصوص قرار میگیرند تا به شیشه سکوریت تبدیل شوند. سکوریت کردن شیشه، فرایندی است که در آن شیشه در کوره هایی با دمایی بیش از 700 درجه سانتی گراد به صورت یکنواخت حرارت میبیند. در نهایت، شیشه گرم شده به سرعت با دمیدن هوای سرد به هر دو طرف آن، خنک میشود.
شیشه لمینت چیست؟
همانطور کخه در صفحه اصلی این محصول ذکر شد؛ شیشه لمینت به دلیل ویژگیهای منحصر به فردی که دارند در بسیار از پروژه های ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند. ترکیب شیشه با طلق PVB (پلی وینیل بوتیرال) نه تنها مقاومت و استحکام شیشه را افزایش میدهد، بلکه ایمنی را نیز به طرز چشمگیری بهبود میبخشد.
با وجود طلق PVB در صورت شکستن شیشه، قطعات آن به طلق چسبیده و پخش شدن آن و در نتیجه آسیب به افراد جلوگیری می شود. این ویژگی در ساختمان های مرتفع و مناطق پر خطر و همینطور بلایای طبیعی مانند زلزله یا آتش سوزی بسیار حیاتی است، زیرا میتواند جان افراد را نجات دهد و از صدمات ناشی از ریزش شیشه های شکسته کاسته و آسیب های ناشی از حوادث را به حداقل می رساند.
یکی دیگر از مواردی که به باید به آن اشاره کنیم عایق صدا است که این شیشه به خوبی از پس آن بر می آید. در واقع ساختار اولیه آن باعث می شود که تا حد خیلی زیادی سر و صدا را دفع کند که همین مورد از نقاط قوتش به حساب می آید.
تفاوت شیشه سکوریت با معمولی
شیشه ها یکی از متریال های پر کاربرد در ساختمان سازی و ساخت وسایل مختلف هستند خصوصاً نوع شیشه دوجداره، حال موضوع مهمی که باید به آن دقت شود ایمنی شیشه است زیرا شیشه های معمولی به دلیل داشتن ماهیت شکنندگی نمی توانند امنیت فضا را تامین کند. , فرآیند حرارتی روی شیشه معمولی باعث تولید شیشه سکوریت می شود و به این صورت است که برای سکوریت کردن ابتدا باید شیشه ها را در ابعاد و فرم دلخواه برش داده شود زیرا انجام هر کاری مانند برش دادن، سنگ زدن و سوراخ کردن ممنوع است.
بعد از برش شیشه در ابعاد و فرم های مورد نیاز به چهار طرف شیشه سنگ دیاموند زده می شود و بعد از آن در کوره های مخصوص تا دمای 630 درجه گرم میشوند سپس آن شیشه از قسمت کوره دست گاه خارج می شود و وارد دستگاه خنک کننده می گردد. در این قسمت شیشه تحت شرایط کنترل شده ای به سرعت سرد می شود.
گرم و سرد کردن شیشه ها باعث می شود در سطح شیشه تنش فشاری و در قسمت مرکزی و وسط آن تنش کششی ایجاد شود.
اساس کار به این صورت است که در بخش های خارجی شیشه که سریعتر از بخش مرکزی سرد می شود میل به انقباض پیدا می کنند اما بخش های درونی که هنوز گرم هستند و نسبتاً سیال، از انقباض آن ها جلوگیری نمی کنند. در نتیجه تنشی در شیشه بوجود نمی آید. اما در دما های پایین تر که بخش های مرکزی شروع به سرد شدن می کنند، بخش های سطحی که دیگر صلب شده اند از انقباض لایه های مرکزی جلوگیری می کنند. در نتیجه در بخش مرکزی تنش کششی و در سطح تنش فشاری ایجاد می شود.
به علت بالا بودن میزان انرژی الاستیک ذخیره شده، شیشه هایی که از این طریق سکورید شوند، در صورت شکست به تعداد زیادی ذرات ریز که فاقد لبه های برنده می باشند تبدیل می شوند که برای مصرف کننده خطر کمتری را دارد. زیاد بودن تعداد ذرات شکست و کوچک بودن ابعاد آن ها حاکی از درجه بالای سکوریت آن می باشد.
مطابق با این استاندارد ها، وزن 10 قطعه از بزرگترین قطعات شکسته شده یک شیشه سکوریت باید کمتر از وزن 64 مترمربع از همان شیشه باشد. شیشه سکوریت در برابر بار های مکانیکی، تنش های حرارتی، باد، ضربه و وزن برف 4 – 5 برابر نسبت به شیشه های معمولی با همان ابعاد و ضخامت مقاوم تر است.
برای تولید شیشه های نیمه سکوریت HS فرایند سرد کردن به کندی صورت می گیرد و مقاومت این شیشه ها 2 – 3 برابر شیشه های معمولی می باشد و در موقع شکستن ذرات شکشته شده در ابعاد بزرگ و لبه های برنده هستند.
تفاوت شیشه سکوریت و شیشه معمولی از لحاظ قیمت
همانطور که در قسمت های قبل به آن اشاره شد و تفاوت شیشه سکوریت و شیشه معمولی بررسی شد با توجه به اینکه تولید شیشه سکوریت نیازمند انجام فرآیند های خاصی برای سکوریت کردن است، به طور طبیعی قیمت آن بیشتر از شیشه های معمولی خواهد بود. قیمت شیشه سکوریت بسته به ضخامت، نوع و ابعاد آن، معمولاً بین ۱.۵ تا ۴ برابر بیشتر از شیشه های معمولی با همان ابعاد و ضخامت است.
چگونگی تشخیص شیشه سکوریت از شیشه معمولی
طبق مطالب گفته شده در خصوص تفاوت شیشه سکوریت و شیشه معمولی، مشخص میشود که تشخیص ظاهری این دو نوع شیشه چندان آسان نیست. نکته کلیدی برای شناسایی شیشه سکوریت، الگوی شکست آن است. به عبارت دیگر، چنانچه شیشه مورد نظر پس از شکستن به ذرات بسیار ریز (که معمولاً غیر برنده هستند) تبدیل شود، نشاندهنده این است که شیشه سکوریت است. اما اگر شیشه به قطعات بزرگ و تیز تقسیم شود، به این معنی است که این شیشه، شیشه معمولی است.
کلام آخر
شیشه سکوریت به عنوان شیشهای با مقاومت بالا و ایمنی بیشتر نسبت به شیشه معمولی شناخته میشود؛ زیرا در فرآیند تولید، تحت حرارت و فشار قرار میگیرد که باعث افزایش استحکام آن میشود که همین مورد یکی از تفاوت های شیشه سکوریت و شیشه معمولی است. در صورت شکست، شیشه سکوریت به تکههای کوچک و غیر تیز تبدیل میشود که خطر آسیب دیدگی کاهش مییابد. پس بهتر است از شیشه معمولی که چندان کارایی ندارد استفاده نکنید و روی به استفاده از نمونه تقویت شده آن یعنی شیشه سکوریت بیاورید.